Thursday, August 20, 2015

Authentic Thai




For an authentic Thai dining experience in Bangkok, Celadon restaurant is definitely one of the best choices to go for


Claimed to be a celebration of the senses for true Thai style food and service, Celadon has earned a reputation. It offers authentic Thai food in beautifully crafted air-conditioned salas. The beauty of restaurant lies in the way it has been captured with a picturesque lotus-pond. The open-air terraces overlooking the water add a world of charm. And more importantly, there is an extensive a la carte menu offering a selection of the finest dishes from all over Thailand.

Opened way back in 1991, as the hotel The Sukhothai Bangkok opened, the restaurant started gaining a reputation. Chamlong Pewthaisong, Thai Executive Sous Chef - Celadon, points out that every dish served in the restaurant remains the same as it was since the beginning. “We have been using authentic Thai recipes, with highest standards of food quality and service.  We still present our cuisine in a most simplistic yet elegant way.”

Delightful dining

An extensive a la carte menu offers a selection of the finest dishes from all over Thailand, prepared just as they have been throughout the ages. Dishes include Steamed Thai Dumpling, Traditional Fried Rice Noodles and Lamb in Mussamun Curry and many more. According to the chef, the menu at Celadon has been prepared with extraordinary knowledge of combinations of ingredients. He says, “Our Thai food offers a broad range of tastes with unique spices and sauces that seem to please most visitors. Simultaneously, offering delightful new flavours in addition to providing a focus upon healthy cuisine has won us loyal customers.”


Look & feel

Situated in traditional Thai pavilions and open-air terraces surrounded by lotus ponds, the restaurant looks beautiful, as it is decorated with bas relief clay and traditional style tiles. The restaurant has combined the elements of wood, glass and clay to create a comfortable, contemporary and elegant atmosphere. The restaurant attracts primarily in-house guests wishing to sample authentic Thai tastes rarely found elsewhere in Bangkok, reveals Chef Pewthaisong. Celadon is also famous among local people and overseas tourists looking for authentic surroundings and the finest traditional Thai cuisine the city has to offer.

Green herb garden

Another attraction of the restaurant is the lush green herb garden. It offers a perfect setting for memorable evenings. The chef says, “Here, a special dinner set menu is served.  The garden consists of aromatic herbs and spices. Guests may choose to be attended to by a private butler along with a chef’s demonstration at their table whilst enjoying traditional Thai instrumental music.”



অকৃত্রিম থাই

ব্যাঙ্ককে আদি ও আসল থাই খাবারের অভিজ্ঞতা পেতে চাইলে সেলাডন রেস্তরাঁই হতে পারে আপনার সেরা পছন্দ।

সত্যিকার থাই ঘরানার খাবার ও সেবার ইন্দ্রিয়গ্রাহ্য উদযাপনের দাবিদার হিসেবে সেলাডন ইতিমধ্যেই বেশ নাম কুড়িয়েছে। সুনিপুণ শৈলীতে নির্মিত শীতাতপ নিয়ন্ত্রিত কক্ষে আদি ও অকৃত্রিম থাই খাবার পরিবেশন করা হয় এখানে। দৃষ্টিনন্দন একটি পদ্মপুকুরের কারণে রেস্তরাঁটির সৌন্দর্য পেয়েছে ভিন্ন এক মাত্রা। খোলামেলা উন্মুক্ত উঁচু জায়গা থেকে পানির এ দৃশ্য বাড়তি শিহরণ যোগাবে। তারচেয়েও গুরুত্বপূর্ণ বিষয় হলো, এখানে এমন এক আ লা কার্তে মেনু আছে যাতে গোটা থাইল্যান্ডের সমস্ত সুস্বাদু খাবারগুলো বাছাই করার সুযোগ রয়েছে।
১৯৯১ সালে দ্য সুকোথাই ব্যাঙ্কক হোটেল চালু হওয়ার সময়ই রেস্তরাঁটি খোলা হয়। শুরু থেকেই জনপ্রিয়তা কুড়োতে শুরু করে রেস্তরাঁটি। সেলাডনের দ্বিতীয় প্রধান নির্বাহী শেফ চ্যামলং পিউথাইসং জানালেন, এ রেস্তরাঁয় প্রত্যেকটি খাবারের স্বাদ শুরুতে যেমন ছিল এখনও ঠিক তেমনই আছে। “আমরা একদম খাঁটি থাই রেসিপি ব্যবহার করি এবং খাবার ও সেবার সর্বোচ্চ গুণগত মান বজায় রাখি। এমনকি আজ পর্যন্ত আমরা আমাদের রন্ধনপ্রণালীকে সবচেয়ে সাধারণ অথচ রুচিশীলভাবে উপস্থাপন করে আসছি।”

মনোমুগ্ধকর ভোজ

পুরো থাইল্যান্ডের সবচেয়ে দারুণ খাবারগুলোর সন্নিবেশ করা হয়েছে একটি বিস্তৃত আ লা কার্তে মেনুতে। খাবারগুলো এমনভাবে রান্না করা হয় ঠিক যেভাবে যুগের পর যুগ রান্না করা হয়ে আসছে। খাবারের তালিকায় রয়েছে স্টিমড থাই ডাম্পলিং, ঐতিহ্যবাহী ফ্রাইড রাইস নুডলস, ল্যাম্ব ইন মুসামান কারি এবং আরও অনেক কিছু। শেফের মতে, বিভিন্ন উপকরণের সংমিশ্রণের ওপর যথেষ্ট জ্ঞান খাটিয়েই সেলাডনে খাবার তৈরি করা হয়। তিনি বলেন, “আমাদের থাই খাবারগুলোতে বিস্তৃত পরিসরের স্বাদ খুঁজে পাওয়া যাবে। এতে আছে একেবারে অনন্য সব মশলা এবং সস যা বেশিরভাগ অতিথিকেই উল্লসিত করে। একইসঙ্গে, স্বাস্থ্যকর রন্ধনপ্রণালীতে জোর দেওয়ার পাশাপাশি মনোমুগ্ধকর সব নতুন স্বাদের পরিবেশনার কারণে আমরা অনেক অনুগত গ্রাহক পেয়েছি।”

দেখুন আর অনুভব করুন

ঐতিহ্যবাহী থাই প্যাভিলিয়নের মাঝে পদ্মপুকুরের চারপাশে উঁচু ও খোলামেলা জায়গায় স্থাপিত কাদামাটির ভাস্কর্য ও চিরায়ত ঘরানার টাইলসের তৈরি রেস্তরাঁটি এককথায় চমৎকার। একটি আরামদায়ক, সমসাময়িক ও অভিজাত আবহ ফুটিয়ে তুলতে রেস্তরাঁটির নির্মাণশৈলীতে কাঠ, কাচ ও কাদামাটির সন্নিবেশ ঘটানো হয়েছে। শেফ পিউথাইসংয়ের মতে, রেস্তরাঁটি মূলত অভ্যন্তরীণ অতিথিদেরকেই আকর্ষণ করে বেশি, যারা একদম খাঁটি থাই স্বাদ পেতে চান এবং যা ব্যাঙ্ককে একেবারেই দুর্লভ। স্থানীয় ও বিদেশি পর্যটকদের কাছেও সেলাডন জনপ্রিয়, যারা কিনা শহরের মধ্যে বিশুদ্ধ পরিবেশে সবচেয়ে চমৎকার ঐতিহ্যবাহী রন্ধনশৈলীর স্বাদ পেতে চান।


সবুজ ভেষজ বাগান

রেস্তরাঁটির আরেকটি বড় আকর্ষণ হলো এর ভেতর গড়ে ওঠা সরস ভেষজ বাগান। বিকেলটাকে স্মরণীয় করে রাখার যুৎসই আয়োজন রয়েছে এখানে। শেফ বললেন, “এখানে একটি বিশেষ রাতের খাবার পরিবেশন করা হয়। বাগানটিতে সুগন্ধী ভেষজ ও মশলার গাছ রয়েছে। ঐতিহ্যগত থাই বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গীত শোনার পাশাপাশি অতিথিরা এখানে চাইলে তাদের টেবিলে একজন শেফের নির্দেশনামতো ব্যক্তিগত খানসামার সাহায্যে সেবা পেতে পারেন।”

No comments:

Post a Comment